Ga naar de inhoud
Start » Zuid-Amerika

Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is een continent dat bekend staat om zijn ongerepte natuur, levendige cultuur en rijke geschiedenis. Het is de thuisbasis van enkele van ’s werelds meest iconische bezienswaardigheden en attracties, waaronder de Machu Picchu in Peru, de Christus de Verlosser in Brazilië en de Iguaçu-watervallen op de grens van Argentinië en Brazilië. Zuid-Amerika is een uitgestrekt gebied dat een ongelooflijke diversiteit biedt aan landschappen, mensen en culturen.

De mooiste plekjes van Zuid-Amerika

Een van de grootste attracties van Zuid-Amerika is de natuurlijke schoonheid. Het Amazonegebied, dat zich uitstrekt over meerdere landen in Zuid-Amerika, is de thuisbasis van ’s werelds grootste regenwoud en biedt een ongelooflijke biodiversiteit. Het is een paradijs voor avontuurlijke reizigers die op zoek zijn naar wilde dieren, wandelingen in de jungle en boottochten over de rivieren. De Andes, de langste bergketen ter wereld, strekt zich ook uit over meerdere landen in Zuid-Amerika en biedt een adembenemend uitzicht op besneeuwde bergtoppen en kleurrijke valleien.

Naast de natuurlijke schoonheid biedt Zuid-Amerika ook een rijke cultuur en geschiedenis. Het continent is de thuisbasis van enkele van ’s werelds oudste beschavingen, waaronder de Inca’s, de Maya’s en de Azteken. De overblijfselen van deze beschavingen zijn nog steeds te zien in de archeologische vindplaatsen zoals Machu Picchu in Peru. De Europese kolonisatie heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Zuid-Amerika en heeft bijgedragen aan de diversiteit van culturen en tradities in de regio.

Een andere reden waarom Zuid-Amerika een interessant continent is voor toeristen is de levendige steden en het bruisende nachtleven. Steden als Rio de Janeiro, Buenos Aires en Lima zijn bekend om hun kleurrijke architectuur, levendige straatmarkten en bruisende nachtclubs. Het carnaval van Rio de Janeiro is een van ’s werelds grootste festivals en trekt elk jaar duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Voor avontuurlijke reizigers biedt Zuid-Amerika een breed scala aan activiteiten, zoals wandelen, bergbeklimmen, raften en surfen. De Atacama-woestijn in Chili biedt bijvoorbeeld een surrealistisch landschap van zoutvlaktes, geisers en vulkanen. Patagonië, dat zich uitstrekt over Chili en Argentinië, biedt een ongerepte wildernis van gletsjers, meren en bergen. De Galapagos-eilanden, gelegen voor de kust van Ecuador, bieden een unieke ervaring om dicht bij de inheemse fauna te komen, waaronder reuzenschildpadden, zeeleeuwen en blauwvoetgenten.

Tot slot biedt Zuid-Amerika ook een rijke culinaire ervaring. Elk land heeft zijn eigen unieke keuken en gerechten. In Peru vind je bijvoorbeeld heerlijke ceviche, terwijl in Argentinië de biefstuk van topkwaliteit is en in Brazilië de churrasco (barbecue) een must-try is. Voor degenen die van wijn houden, is de Mendoza-regio in Argentinië een paradijs met uitgestrekte wijngaarden en bekroonde wijnen.

Zuid-Amerika is een continent dat veel te bieden heeft aan reizigers. Het biedt een ongelooflijke diversiteit aan landschappen, culturen, geschiedenis en activiteiten. Het is de perfecte bestemming voor avontuurlijke reizigers, cultuurliefhebbers en fijnproevers.

Welke landen liggen er in Zuid-Amerika?

Er zijn 12 onafhankelijke landen die in Zuid-Amerika liggen, namelijk:

 1. Argentinië
 2. Bolivia
 3. Brazilië
 4. Chili
 5. Colombia
 6. Ecuador
 7. Guyana
 8. Paraguay
 9. Peru
 10. Suriname
 11. Uruguay
 12. Venezuela

Daarnaast zijn er ook drie niet-onafhankelijke gebieden die deel uitmaken van Zuid-Amerika: Frans-Guyana (een Frans overzees departement), de Falklandeilanden (een Brits overzees gebied) en Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden (een Brits overzees gebied).

Enkele leuke feitjes over Zuid-Amerika

 1. Zuid-Amerika is het op drie na grootste continent ter wereld, na Azië, Afrika en Noord-Amerika, met een oppervlakte van ongeveer 17,84 miljoen vierkante kilometer.
 2. Zuid-Amerika heeft een bevolking van ongeveer 429 miljoen mensen en is daarmee het op drie na meest dichtbevolkte continent ter wereld.
 3. Het hoogste punt van Zuid-Amerika is de berg Aconcagua, gelegen in Argentinië, met een hoogte van 6.962 meter.
 4. Zuid-Amerika heeft 12 onafhankelijke landen, waaronder Brazilië, Argentinië, Colombia, Peru en Chili.
 5. De Mercosur is een politiek en economisch verbond van Zuid-Amerikaanse landen, vergelijkbaar met de Europese Unie.
 6. Spaans en Portugees zijn de meest gesproken talen in Zuid-Amerika, hoewel er ook inheemse talen worden gesproken zoals Quechua en Aymara.
 7. Zuid-Amerika heeft een gevarieerd klimaat, variërend van het regenwoud in het Amazonegebied tot de droge woestijnen in het westen van het continent.
 8. Zuid-Amerika heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met invloeden van de Inca’s, de Maya’s, de Azteken en de Europese kolonisatie.
 9. Zuid-Amerika heeft enkele van ’s werelds meest iconische bezienswaardigheden en attracties, waaronder de Machu Picchu in Peru, de Christus de Verlosser in Brazilië en de Iguaçu-watervallen op de grens van Argentinië en Brazilië.
 10. Zuid-Amerika is de thuisbasis van enkele van ’s werelds beste voetbalteams en heeft enkele van de meest gepassioneerde voetbalfans ter wereld. De Copa America, het belangrijkste voetbaltoernooi van Zuid-Amerika, brengt de beste teams van het continent samen.