Bij een reis naar Oceanië denken veel reizigers meteen aan landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Echter, telt het continent 16 landen en 16 niet-onafhankelijke gebieden volgens de officiële telling van de Verenigde Naties. Dat laatste wil zeggen dat er landen zijn die een kolonie of eiland bezitten maar zelf geen onderdeel zijn van het werelddeel Oceanië, de bekendste is misschien wel Hawaï dat tot de Verenigde Staten behoort. Oceanië is het kleinste werelddeel op aarde met een oppervlakte van 9.306.337 vierkante kilometer, telt ongeveer 59 miljoen inwoners en ligt bijna geheel noordelijk van Azië.
De volgende landen behoren tot het continent Oceanië; Australië, Fiji, Indonesië (alleen West-Papoea, West-Timor en de Molukken), Kiribati, Marshalleilanden, Micronesia, Nauru, Nieuw-Zeeland, Oost-Timor, Palau, Papoea Nieuw Guinea, Salomonseilanden, Samoa, Tonga, Tuvalu en Vanuatu. Niet onafhankelijke gebieden zijn; Amerikaans-Samoa, Cookeilanden, Frans-Polynesië, Guam, Hawaï, Nieuw-Caledonië, Niue, Noordelijke Marianen, Norfolk, Paaseiland, Pitcairneilanden, Tokelau, Wallis en Futuna, Kalatu en de United States Minor Outlying Islands.
Leuk feitje is dat de meeste van deze eilanden tot de ethnologische indeling Melanesië, Micronesië en Polynesië behoren die vooral bekend staan om hun kleine afgelegen tropische eilanden. Daarnaast staan landen als Australië en Nieuw-Zeeland al jaren bekend om hun fantastische natuur, surf cultuur en remoteness. Backpackers reizen hier kilometers om de uithoeken van de wereld te vinden en zo ver mogelijk van de bewoonde wereld te raken. Veel reizigers combineren een reis in Zuidoost-Azië vaak met Australië.